Lagt til 26. november 2015

Näringsbrist på elitnivå – börjar redan i lågstadiet?

Näringsbrist vad är det? Hur vet vi om vi har näringsbrist, kan man ha näringsbrist även om man känner sig mätt?

Tekst: Runi Wold

Det krävs ingen högskoleutbildning för att förstå att när kroppen jobbar mycket så behöver den mycket mer energi än när man sitter stilla. Men, det vore inte fel att lära barnen redan från tidig ålder hur viktigt det är att fylla på med bra saker på ett roligt sett.

Foto: Runi Wold / Privat

Foto: Runi Wold / Privat

Idealvikt och förebilder spelar en allt större roll längre ner i åldrarna.

Och det har stor betydelse hur vi vuxna förhåller oss till och visar barnen vilken mat som är viktig för att få ha ett långt och friskt liv som det ultimata långtidsperspektivet och orka med fokus på eget humör, skola, vänner, familj, jobb, träning och fritid i det korta perspektivet. Varje dag, varje vecka, varje månad.

Men det är inte lätt. Jag är inte så säker på att kunskapen finns alla gånger. Eftersom matproducenter och media förser oss med stora mängder information blir det svårare att förhålla sig till vad som verkligen har betydelse för vår hälsa.

Själv är jag utbildad inom kostrådgivning och idrottsnutrition, men att leva som man lär till 100 % kan ändå kännas svårt ibland. Jag upplever att dagliga mönster och vanor ofta styrs utifrån tidsbrist, inarbetade vanor från förr, och prissättning på maten.

Grönsaker och frukt, som innehåller så mycket viktiga vitaminer och mineraler, är relativt dyra i förhållande till mängden som behövs när man till exempel tränar mycket. Fisk, en härlig källa till de viktiga fettsyrorna DHA och EPA, är heller inte billig, om man vill ha bra kvalitet.

Foto: Runi Wold / Privat

Foto: Runi Wold / Privat

Processad mat är ofta billigare, man blir mätt, men den typen av mat innehåller mindre näring samt ibland oönskade extra tillsatser som till exempel socker och salt, – vilket inte tillför något ur hälsoperspektiv. Eller träningsresultat för den delen.

Jag har lärt mig att inte ropa ut bannor i förbindelse med kost, det leder inget vart. Det viktigaste är att veta om betydelsen av hela näringskedjan från råvara till färdig maträtt och hur vi kan hålla oss glada, starka och pigga av maten.

Den kunskapen borde få en naturlig plats redan i förskolan. Barn är superduktiga på att tala om rätt och fel för vuxna. Det de lärt sig påminner de oss om, ofta en extra gång, om vi gör annorlunda än det som ”fröken” sagt.

Kunskapen om mat går ofta i arv. Min mormor sa till mig att jag skulle bli duktigare på att räkna tal om jag åt mer fisk. På den tiden var det en allmän sanning utan att behöva källhänvisningar.

Idag vet vi, och det forskas mycket på Omega3. Det finns många studier, bland annat en, där man bland annat hittat att barn som ätit Omega3 regelbundet har kunnat fokusera bättre. Se länk nedan.

Om jag blev bättre på att räkna tal? Haha, jag gillar statistik i alla fall. Ett ämne som jag inte var speciellt förtjust i när jag gick i skolan.

Här kan du läsa fler artiklar i ämnet:

Johanna Ojala – Energibrist en summering,

Smartfish Omega 3 studie,

Tidigare blogginlägg Runi Wold – Smartfish är bra för oss.